top of page

Week van het hart 2016: Geen Tijd te verspelen voor mijn hart


Van 26 september tot 2 oktober 2016 vindt de Week van het Hart plaats. Dit jaar wordt therapietrouw in de kijker gezet in het kader van primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten blijven de voornaamste doodsoorzaak in ons land. In België overlijden er jaarlijks ongeveer 31.000 mensen aan hart- en vaataandoeningen. Hart- en vaatziekten zijn nochtans te voorkomen of kunnen uitgesteld worden door middel van eenvoudige veranderingen in de levensstijl (stoppen met roken, gezonde en gevarieerde voeding, dagelijkse lichaamsbeweging...). Deze maatregelen gaan soms gepaard met het dagelijks innemen van één of meerdere geneesmiddelen die op verschillende risicofactoren inwerken. Daarom geeft de Belgische Cardiologische Liga volgende tips voor een Gezond Hart. 1. Leer hoe u uw bloeddruk kunt meten en hou de bloeddruk binnen de aanbevolen waarden: 140/90 mm Hg 11% van de Belgen heeft een te hoge bloeddruk, maar het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk dubbel zo hoog (22%). Van hoge bloeddruk is sprake als een van die waarden of beide hoger zijn dan resp. 140 of 90. Herhaalde metingen zijn noodzakelijk om een hoge bloeddruk te bevestigen. 2. Ken uw cholesterolgehalte en hou het binnen de aanbevolen waarden. 45% van de Belgen heeft een te hoge cholesterol (slechts 1 op 4 is zich hiervan bewust). • Voor iemand met gering of matig risico op hart- en vaatziekten zijn de doelstellingen: LDL-cholesterol (slechte cholesterol) < 115 mg/dl. • Voor iemand met een hoog risico op hart- en vaatziekten (d.w.z. een samengaan van meerdere risicofactoren) zijn de doelstellingen: LDL-cholesterol (slechte cholesterol) < 100mg/dl. • Voor een hartpatiënt is de streefwaarde LDL-cholesterol < 70 mg/dl. 3. Laat uw bloedsuiker (spiegel) meten 6% van de Belgen lijdt aan diabetes type II, maar slechts 2 op 5 weten dat ze diabetes hebben. De bloedsuiker (spiegel) in nuchtere toestand moet <100 mg/dl zijn. Neem onmiddellijk maatregelen als uw gehalte hoger ligt dan de aanbevolen waarden. 4. Eet gezond en gevarieerd • Geef de voorkeur aan fruit en groenten, granen (rogge, haver,...), peulvruchten (linzen, kikkererwten,...), vis en schaaldieren, verse melkproducten,... • Verminder uw gebruik van vlees, boter en sauzen, zoetigheden en gebak, kant-en-klare gerechten,... 5. Hou uw lichaamsgewicht gezond 45 % van de Belgen lijdt aan overgewicht of obesitas. • Om te weten of uw gewicht correct is, berekent u uw Body Mass Index (BMI): Deel uw gewicht (kg) door de lengte (meter) x lengte (meter). Normaal BMI 20-25 Overgewicht : BMI > 25 Obesitas: BMI > 30 • Om na te gaan of u aan buikzwaarlijvigheid lijdt, kunt u uw buikomtrek meten. Niet te overschrijden waarden: Man: 94 cm Vrouw: 80 cm 6. Blijf actief Ten minste 30 minuten per dag, vijf dagen per week matige lichaamsbeweging. 35% van de belgen heeft onvoldoende lichaamsbeweging. 7. Begin niet met roken of stop met roken 25% van de Belgen rookt dagelijks. 8. Neem de voorgeschreven geneesmiddelen in Neem de geneesmiddelen in die uw arts heeft voorgeschreven tegen een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte of een te hoog bloedsuiker De medicatie werkt enkel bij patiënten die ze nemen. In België start 25% zijn behandeling niet, 15% neemt de voorgeschreven dosis niet en 40% stopt de behandeling binnen de 12 maanden.

Recente Berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page