top of page

4 Mythes over de menopauze die je vanaf nu niet meer mag geloven.

Als we denken aan de menopauze, denken we vooral aan de opvliegers (niet zo fijn), maar ook dat we geen tampons meer hoeven te kopen (wat dan weer wel mooi is meegenomen). Helaas doen er ook tal van mythes de ronde waardoor het vaak moeilijk is om feiten van fictie te onderscheiden. Hier vind je alvast vier misvattingen die je vanaf nu niet meer mag geloven.

Mythe: de menopauze begint pas rond je 50ste

De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint is 51 jaar, maar dat klopt natuurlijk niet voor iedereen. Bij sommige vrouwen begint de menopauze al voor hun veertigste, bij andere pas na hun zestigste. Je bent pas officieel in de menopauze als je een heel jaar geen menstruatie kreeg. Ben je tien of elf maanden niet ongesteld, maar krijg je dan wel weer je regels dan zit nog altijd niet in de menopauze en moet je opnieuw beginnen te tellen. Hou er rekening mee dat zelfs als je symptomen ondervindt, het nog enkele jaren kan duren vooraleer je echt in de menopauze zit.

Mythe: opvliegers zijn het eerste teken van de menopauze

Hoewel opvliegers en de menopauze bijna synoniem zijn voor elkaar, zijn er een aantal andere symptomen die je eerst kan ervaren. Denk aan vermoeidheid, gewichtstoename, prikkelbaarheid, acne … Wacht dus op die verschrikkelijke aanvallen van warmte om te praten met je arts, maar meldt op tijd ook de andere mogelijke symptomen die je ondervindt.

Mythe: als je pas laat voor het eerst ongesteld werd, dan kom je ook laat in de overgang

Slecht nieuws voor de vrouwen die hun menstruatie later kregen, want het tegenoverstelde is vaak waar. Als je later dan gemiddeld je eerste menstruatie kreeg, begint je menopauze vaak net vroeger. De leeftijd voorspellen waarop je in de overgang raakt is moeilijk, maar de beste indicator is de leeftijd waarop je mama haar menopauze kreeg. Roken verhoogt de kans dat ze vroeger begint, het drinken van alcohol en meerdere zwangerschappen verhogen de kans dat je menopauze later optreedt.

Mythe: de menopauze ruïneert je seksleven

Voor veel vrouwen betekent de menopauze het einde van hun seksleven, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je libido staat immers los van de overgang. Als je sekslust of -leven achteruitgaat heeft dat vaak meer te maken met andere dingen die al langer speelden. Probeer dus liever uit te zoeken waarom je minder zin hebt in seks, praat erover met je partner en laat je zeker niet tegenhouden omdat je in de menopauze zit.

Recente Berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page