30 tips om beter te slapen als u ouder wordt.


TIPS 1. Zorg voor regelmaat. Probeer zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan, ook in het weekend. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en het bevordert de kwaliteit van de slaap. Maar overdrijf niet: ga pas naar bed als u zich slaperig voelt, niet alleen omdat de klok zegt dat het bedtijd is. Ga naar bed wanneer u zich slaperig voelt, ook als uw ‘normale’ bedtijd nog niet is aangebroken. 2. Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig. Aanvaard dat u met het ouder worden misschien iets minder snel in slaap raakt, vaker wakker wordt of vroeger wakker wordt. Dat is volstrekt normaal en wijst er helemaal niet op dat u aan slapeloosheid lijdt. U hoeft zich daarover dus geen zorgen te maken. Wie zich teveel zorgen maakt en zich opwindt over dat slaapprobleem, riskeert de zaken alleen maar erger te maken. • Slaap zoveel als nodig is om u de volgende dag uitgerust en fris te voelen. • Te veel tijd in bed doorbrengen leidt tot onderbroken en oppervlakkige slaap. • Het kan nuttig zijn om een tijdje op te schrijven om hoe laat u gaat slapen, hoelang u wakker ligt, hoe laat u opstaat, hoe uitgerust u de volgende morgen bent... 3. Ga niet te vroeg naar bed. Als u bijvoorbeeld om 21u uur naar bed gaat ?en 8 uur slaap per nacht nodig heeft, wordt u al rond 5 u wakker. 4. Als u na een late nacht eens wilt uitslapen, zorg dan dat u maximaal 1 à 1,5 u later dannormaal opstaat.

5. Als u wat ouder wordt kan het soms nuttig zijn om twee periodes per dag te slapen: een kort middagdutje 's middags en een langere periode 's nachts.• Zorg ervoor dat het dutje niet langer duurt dan 20-30 minuten. Als u langer slaapt, kan u in een diepe slaap komen, waardoor u zich bij het wakker worden suf voelt. Bovendien zal u 's avonds misschien moeilijker in slaap raken.• Als u een dutje doet, doe het dan voor 15 u 's middags. Anders hebt u te weinig tijd om de slaapbehoefte weer op te bouwen.• Als u 's nachts vaak wakker ligt of problemen ondervindt met in slaap raken, is een middagdutje misschien geen goed idee. Probeer het best zelf uit.

6. Maak er een gewoonte van om alleen in bed te slapen en bijvoorbeeld niet elke avond voor TV in slaap te vallen.

7. Zorg voor genoeg lichaamsbeweging en activiteiten overdag, zodat u overdag minder kans hebt om te slapen en 's avonds voldoende moe bent.

8. Kom zoveel mogelijk buiten. Buitenlucht en daglicht zorgen ervoor dat uw interne klok stabiel blijft. 9. Zowel honger als een volle maag kunnen u belemmeren om in slaap te vallen. Eet zeker geen grote maaltijd voor u naar bed gaat. Best is om 2 à 3 u voor het slapengaan niet meer te eten. Een lichte